Boston

Hur startades SWEA i Boston?

SWEA Boston startades 1985 och har sedan jobbat med den övergripande visionen; att sprida svensk kultur och det svenska språket utanför Sveriges gränser.

SWEA Boston är medlemsorganisation, mötesplats och nätverk bestående av ungefär 100 svensktalande kvinnor i blandade åldrar från hela New England regionen som träffas för att umgås, utvecklas, inspireras och ha roligt tillsammans och vi hälsar alltid nya medlemmar hjärtligt välkomna!

Under året anordnar vi många intressanta och spännande aktiviteter i större och mindre format, ibland med svensk anknytning, karriärsfokus eller andra aktuella intresseområden. Vi firar svenska traditioner med aktiviteter så som kräftskiva, räkfrossa och julmarknad, men vi har även olika intressegrupper som ses för olika aktiviteter, så som mammagrupp, bokklubb, dagsaktiviteter och downtownträffar. Just nu har vi stort fokus på enkla aktiviteter där vi kan träffas och umgås, som till exempel pubkvällar, restaurangbesök, museibesök, promenader, matlagningskvällar, biokvällar och mycket mer. Det finns något för alla och tillsammans skapar vi det SWEA Boston som vi vill ha! Du hittar alla event under Aktiviteter.

I SWEA Boston jobbbar aktivt med att på olika sätt upprätthålla och sprida svensk kultur, traditioner och vårt språk. Swedish Yuletide, vår julmarknad och stora årliga event, är New Englands största Skandinaviska välgörenhetsevent som varje år lockar tusentals besökare. Tack vare eventet kan vi varje år donera till svenskrelaterade organisationer och nätverk runt om i New England, som tex Svenska Skolan och Scandinavian Library etc., samt dela ut stipendier på totalt $12000 till amerikanska kvinnor från Universitet i New England som vill studera eller utföra ett projekt i Sverige.

Som medlem i SWEA Boston har du inte bara tillgång till våra aktiviteter och nätverk, du är dessutom välkommen att själv föreslå och dra igång nya spännande programpunkter som kan intressera de andra medlemmarna. Genom att vara medlem kommer du med i en unik genomenskap där du träffar nya vänner och knyter nya kontakter för livet samtidigt som du kan prata svenska. Alla medelemmar har sin unika historia om varför de hamnade här i Boston-området och det är fantastiskt att kunna ta del av och relatera till, och inspirera och stötta varandra på olika sätt.

SWEA Boston ingår dessutom i SWEA International, ett globalt internationellt nätverk bestående av ungefär 7000 svensktalande kvinnor i hela världen. SWEA Boston tillhör även regionen OAME, Östra Amerika, tillsammans med SWEA avdelningar i Atlanta, New Jersey, New York, North Carolina, Philadelphia, Virginia Beach och Washington DC. Detta gör det möjligt att vara en del av något större än vår lokala avledning i Boston. Som medlem i SWEA Boston är du alltså en del av en global gemenskap tillsammans med nästan 7000 andra kvinnor världen över.

Kom med i SWEA Boston och vårt nätverk och bli en del av vår härliga gemenskap och vår stora grupp av vänner.

SWEA PORTRÄTT

Maria Stolt

Member SWEA Boston

Läs mer
Karina Granbom

Member SWEA Boston

Läs mer
Ulla Gjörstrup

Member SWEA Boston

Läs mer
SWEA i Korthet

SWEA är en global ideell förening och ett nätverk för svenskor och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands.

Föreningen grundades i Los Angeles 1979 av Agneta Nilsson. Prinsessan Christina fru Magnuson är föreningens hedersordförande.

SWEA har över 6 000 kvinnor som medlemmar i ett 70-tal lokala avdelningar i 30-tal länder på fem kontinenter.

Genom att samla Sweor kring vårt gemensamma språk, vårt svenska ursprung och kulturarv blir SWEA både en träffpunkt och ett skyddsnät med länkar över hela världen.

SWEA ger stöd vid utflyttning och flytt mellan länder, samt välkomnar och stöttar vid återkomsten till Sverige.

SWEA är den största ideella Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige och vårt syfte är att främja det svenska språket samt sprida svensk kultur och tradition.

SWEA donerar till projekt med svensk anknytning samt till utbildning genom stipendier för totalt cirka 2 miljoner kronor per år.

SWEAs internationella nätverk används idag av många personalavdelningar på multinationella företag. Man vänder sig till lokala SWEA-avdelningar som besitter kunskap och lokalkännedom, när de förbereder familjer inför utlandstjänst.

SWEA representeras på många platser i världen och spelar därför en viktig roll i svenska Utrikesdepartementets krisberedskapsplan.

SWEA Internationals ordförande sedan 2024 är Lotta Rigby Fors.