Boston

Leva & Bo i Boston

fantastisk natur, bra skolor och sjukvård

Boston är en av de hälsosammaste städerna i landet med en hög livskvalitet. Deutsche Bank säger att Boston är den åttonde bästa staden i världen när det gäller livskvalitet. (Boston är den högst rankade amerikanska staden på listan).

Du kan promenera och ta dig lätt och smidigt mellan olika stadsdelar i centrala Boston. Kontakten med havet gör Boston till en av världens vackraste städer. Variationer av stadsdelar med egen karaktär och gröna välskötta publika parker för allmänheten gör Boston gästvänlig.

Boston är familjevänligt  med många bra kommunala skolor och universitet. En stor mängd av fritidsaktiviteter och rekreations möjligheter där havet, årstiderna och vädret ger obegränsat utbud för sysselsättning.

Bostons kringkommuner och Town communities har en stark lokal förankring som gör varje Town unik och skapar gemenskap bland dem som bor där.

Bästa aktiviteterna i Boston:
  • Bostons parker
  • Havet och stränderna
  • Besöka olika stadsdelar
  • Närheten till utflykts områden så som Cape Cod
  • Universiteten
Bostons Historiska koppling till Sverige:

Nära Freedom Trail, mittemot Old South Meeting House på Milk Street, är Benjamin Franklins födelseplats (1706-1790). Han var författare, diplomat, uppfinnare, skrivare och forskare. En staty av Franklin står framför Old City Hall, ett kvarter bort på School Street.

Sverige och USA skrev avtal redan 1783

USA är mer aktuellt än nånsin i nyhetsflödet. Det ger anledning att påminna om Sveriges roll när den unga staten USA bildades. Sverige var det första land som slöt en vänskaps- och handelstraktat med den nya staten. Förhandlare var Benjamin Franklin

Det var nära att den unge Benjamin, som var yngst i en syskonskara på 15 barn, bara blev en parentes i familjens historia. Han släppte nämligen upp en drake rakt in i ett åskväder. .Ett livsfarligt experiment. Han hade tur, den våta linan förde bara en lätt stöt till hans händer.

Benjamin tog med sig denna erfarenhet till en uppfinning, nämligen åskledaren Han kunde ha gått till historien som en framstående uppfinnare .Nu kom han att få en ytterst hedrande plats i den amerikanska historien som en av de främsta bland de grundlagsfäder som skapade den amerikanska nationen.

Kort sammanfattat: Tretton brittiska kolonier i Amerika hade tröttnat på Englands överhöghet. De förklarade sig självständiga 4 juli 1776. I det krig som följde fick de upproriska kolonierna, ledda av George Washington, efter hand ett effektivt militärt stöd främst av Frankrike. Engelsmännen tvingades segla hem. Den 3 september 1783 slöts freden.

Tidigare samma år hade Benjamin Franklin, då USA:s ambassadör i Paris, fått uppdraget att teckna en vänskaps- och handelstraktat med kungariket Sverige. Det var ett unikt avtal. Sverige var det första neutrala land, som erkände den unga amerikanska republiken genom ett avtal.

Benjamin Franklin förhandlade med Sveriges ambassadör i Paris Gustaf Philip Creutz om traktaten mellan Hans Maj:t Konungen af Sverige och de Förenta Staterna i Norra Amerika. I avtalet som undertecknades 3 april 1783 underströks vänskapen mellan länderna och etableringen av en handelsallians mellan dem.

Två världar möttes över förhandlingsbordet. Benjamin Franklin, som börjat försörja sig själv i tolvårsåldern, och den högadlige aristokraten Gustaf Philip Creutz. De hade nog samtalsämnen även vid sidan av förhandlingarna. Flera svenska officerare ur ambassadörens krets hade deltagit på koloniernas sida. Där fanns den högadlige Axell von Fersen som en tid varit tolk mellan George Washington och den franske överbefälhavaren. Ambassadören kunde också berätta om kung Gustaf III:s intresse för koloniernas kamp.

Källa:

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg

Frågor eller funderingar kring ett liv i boston?

Kontakta oss!

boston@swea.org