Network Menu

Nyinflyttad

Om du har funderingar och behöver hjälp, fråga oss gärna när vi ses, på Facebook eller emaila. Men generellt – vad är bra att tänka på?

Skatteverket

Om du planerar att bo utomlands ett år eller mer ska du anmäla flyttning till utlandet hos Skatteverket. Samma sak gäller om du planerat att stanna kortare tid men sedan förlänger din vistelse till ett år eller mer.

Du kan behöva fylla i anmälning att du flyttar utomlands – gå in på skatteverkets webbsida, klicka här.

Visum/Green card

Om du planerar att flytta till USA är det några saker du bör tänka på. För att få leva och bo i USA behöver du ha ett ”Green Card” vilket är detsamma som ett permanent uppehållstillstånd. Du kan även stanna temporärt med ett studentvisum eller arbetsvisum, men detta måste förnyas allt eftersom och du har då inte heller samma rättigheter som den som har ett ”Green Card”.

In- och utresebestämmelser

För svenska medborgare gäller det så kallade Visa Waiver-programmet vid inresa till USA. Det innebär att visum inte behövs för vanliga turist- eller affärsresor på kortare tid upp till tre månader.

Det är obligatoriskt för alla som reser från Sverige att ansöka elektroniskt om godkännande innan de påbörjar sin resa till USA. Ansökan om resetillstånd görs på internet via systemet ESTA i god tid före avresan. Information om ESTA samt gällande viseringsregler finns på USAs ambassads hemsida – klicka här.

Det är mycket viktigt att en besökare inte stannar längre än 90 dagar per vistelse i USA utan giltigt visum eller uppehållstillstånd. Vid så kallat overstay uppstår oftast problem vid nästa inresa.

Sedan 2004 krävs att alla resande till USA har ett maskinläsbart pass (EU-pass). För inresa med ett icke-maskinläsbart pass krävs visum. För säkerhets skull bör resenärer till USA alltid undersöka gällande viseringsregler med USA:s ambassad i Stockholm.

För att få information om ett green card, se – http://www.uscis.gov/greencard

Det finns även möjlighet att vara med i lotteri för att få ansöka om Green Card (om man inte uppfyller kraven på att söka direkt). Ansök här – https://www.dvlottery.state.gov

Social security number

Ett social security number är liknande ditt svenska personnummer. Det hjälper den amerikanska regeringen att beräkna din inkomst och bevaka din historia om du börjar få bidrag. Det är även nödvändigt för att kunna få ett jobb, få bidrag eller andra tjänster genom regeringen. Du behöver oftast inte visa upp det i vardagen så ha inte det med dig i plånboken. Spara den på ett säkert ställe med andra viktiga papper!

För mer information om SSN, gå in till ett Social Security office nära dig eller gå in på – http://www.ssa.gov/

Hyra bostad

Det finns flera webbsidor där man kan hitta lägenhet genom.

Bestäm aldrig nånting online. Gå och titta på lägenheten och träffa ägaren innan du ger bort pengar eller skriver kontrakt. Går du genom agent är det lättare eftersom du kan kolla upp dem för att vara säker på att de är ett etablerat företag.

Går du genom agent måste du antagligen betala hel eller halv avgift, en hel avgift kan vara en månadshyra.
Beroende på var du bor behöver du oftast betala första och sista månadshyran och en säkerhetsavgift.

Kontaktar du ett supervisor/manager till byggnaden direkt kan du ibland undgå avgift.

http://www.zillow.com/

http://boston.craigslist.org/search/hhh

Räkningar

Din hyresvärd berättar för dig vilka räkningar som är inkluderade i din hyra och vad du måste betala själv. Se till att detaljer om vad du betalar är inkluderat i ditt hyreskontrakt. Värme kan vara elektrisk, gas eller olja och är ibland inkluderade i hyran.  Värme kan vara dyrt under vinterhalvåret, speciellt om du flyttar in i bostad som är äldre och inte så bra isolerad. Fråga gärna hyresvärden om en ungefärlig månadskostnad för räkningar innan du bestämmer dig för att flytta in.

Kollektivtrafik

MBTA (Massachusetts Bay Transport Authority) inkluderar bussar, färjor, tunnelbana (the T). Bussarna och tunnelbana är de mest populära. Tunnelbanan går varje dag från 6.00 am till strax efter midnatt.