Network Menu

SWEA i korthet

SWEA i korthet

SWEA är en global ideell förening och ett nätverk för svenskor och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands.

swea-symbol-vardeord-SWEFöreningen grundades i Los Angeles 1979 av Agneta Nilsson. Prinsessan Christina fru Magnuson är föreningens hedersordförande.

SWEA har över 6 000 kvinnor som medlemmar i ett 70-tal lokala avdelningar i 30-tal länder på fem kontinenter.

Genom att samla Sweor kring vårt gemensamma språk, vårt svenska ursprung och kulturarv blir SWEA både en träffpunkt och ett skyddsnät med länkar över hela världen.

SWEA ger stöd vid utflyttning och flytt mellan länder, samt välkomnar och stöttar vid återkomsten till Sverige.

SWEA är den största ideella Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige och vårt syfte är att främja det svenska språket samt sprida svensk kultur och tradition.

SWEA donerar till projekt med svensk anknytning samt till utbildning genom stipendier för totalt cirka 2 miljoner kronor per år.

SWEAs internationella nätverk används idag av många personalavdelningar på multinationella företag. Man vänder sig till lokala SWEA-avdelningar som besitter kunskap och lokalkännedom, när de förbereder familjer inför utlandstjänst.

SWEA representeras på många platser i världen och spelar därför en viktig roll i svenska Utrikesdepartementets krisberedskapsplan.

SWEA Internationals ordförande sedan 2022 är Catarina Hansson.

Save

SWEA Boston

SWEA Boston startades 1985 och har sedan jobbat med den övergripande visionen; att sprida svensk kultur och det svenska språket utanför Sveriges gränser.

Detta gör vi bland annat genom att donera till svenska organisationer och nätverk runt om i New England samt att vi varje år delar ut stipendier till amerikanska kvinnor som vill studera eller utföra ett projekt i Sverige. Allt detta görs möjligt genom vårt största event under året, vår julmarknad Swedish Yuletide. Detta är New Englands största Skandinaviska välgörenhets event och lockar varje år tusentals besökare.

Utöver julmarknaden så fyller vi vårt år med både svenskrelaterade event och enkla möten där vi kan träffas och umgås. De mer traditionella programpunkterna som återkommer varje år är Vasaloppet i februari, Räkfesten i mars, Kräftskivan i september, och Ärtsoppa och Punsch i oktober/november. Andra program är bland annat restaurangbesök, professionella träffar, museibesök, matlagningskvällar, biokvällar och mycket mer. Du hittar alla event under Program.

Vi har också flera olika intressegrupper som alla medlemmar är välkomna till. Det finns Frukostklubben, Bokklubben, Besöksklubben, SWEA Kören samt fikagrupper för de som bor lite längre ifrån stan. Läs mer om dessa under Intressegrupper.

SWEA Boston tillhör regionen OAME, Östra Amerika. Vi tillhör samma region som SWEA i Atlanta, New Jersey, New York, North Carolina, Philadelphia, Virginia Beach och Washington DC.